Φεστιβάλ Δράμας 2018 «30» του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη – FLIX

Φεστιβάλ Δράμας 2018_ «30» του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη _ FLIX

4 ερωτήσεις για το «30»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

H ταινία «30», σε σενάριο Γιώργου Αβραάμ, είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Όταν το διάβασα με άγγιξε συναισθηματικά και θεώρησα χρέος μου να κάνω αυτή την ταινία. Όσο δύσκολο και να είναι ως θέμα, ήθελα να κάνω μια ταινία που αφορά τον τόπο μου. Διαβάζοντας το σενάριο έβλεπα τα γεγονότα να εξελίσσονται μπροστά μου σε εικόνες. Η ιστορία μας πραγματεύεται την απώλεια και το δράμα μιας μάνας, μιας οικογένειας, που ψάχνει να μάθει νέα για το γιο της που βρίσκεται στο μέτωπο. Είναι μια ιστορία που έχει αφήσει το αποτύπωμά της στη ψυχή μου.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Ειναι μια συγκλονιστική ιστορία που λαμβάνει χώρα τον Ιούλιο του 1974. Μια ιστορία που καταπιάνεται με μια συγκεκριμένη πτυχή του κυπριακού δράματος.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Διαβάζουμε όλοι μας για τις επιτυχίες Ελλήνων δημιουργών τόσο εντός συνόρων όσο και στο εξωτερικό και αυτό είναι σημαντικό. Η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει τον κινηματογράφο και τις τέχνες ευρύτερα σε μεγάλο βαθμό κυρίως γιατι τις περισσότερες φορές ο τομέας του πολιτισμού δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα. Για την Κύπρο, όπου ζω και εργάζομαι είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να κάνει κάποιος ταινίες. Δυστυχώς, η μόνη πηγή χρηματοδότησης προέρχεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) και είναι πενιχρή. Ωστόσο αυτό που με κάνει να ελπίζω είναι το γεγονός ότι υπάρχει θέληση από τους δημιουργούς να συνεχίσουν παρά τις διάφορες δυσκολίες. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός , ότι ενώ γίνονται πολύ λίγες παραγωγές κάθε χρόνο στην Κύπρο, εντούτοις αρκετές διακρίνονται στο εξωτερικό κάνοντας την χώρα μας και όλους μας υπερήφανους. Δράττομαι της ευκαιρίας, για να ευχαριστήσω τους ηθοποιούς, το συνεργείο και όλους όσοι εργάστηκαν για την παραγωγή της ταινίας «30» και για την άψογη συνεργασία που είχαμε.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;

Το φεστιβάλ Δράμας είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα και είναι μεγάλη η ικανοποίησή μας που συμμετέχουμε στο διαγωνιστικό μέρος. Διατηρώντας τον πήχη πολύ ψηλά, πιστεύω ότι δίνει την ευκαιρία στους κινηματογραφιστές να προβάλουν τις ταινίες τους σε ένα ευρύ κοινό.